Lotat, palaattehan vielä?

Lottia_ilmavalvontatehtävissä

Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta astui voimaan vuonna 1995. Se oli aikanaan aidon feminismin voitto ja naisten mahdollisuus osallistua isänmaamme puolustamiseen myös asepalveluksen kautta oli jo silloin erittäin tervetullutta. Haluaisin kuitenkin nähdä naisten maanpuolustuksen vaihtoehtona myös lottapalveluksen.

Sadat tuhannet lotat olivat aikoinaan korvaamaton apu maamme itsenäisyystaisteluissa. Lotat toimivat aktiivisesti mm. ruokahuolto-, lääkintä-, ilmavalvonta-, viestintä- ja toimistotehtävissä. Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomissio määräsi häpeällisesti Lotta Svärdin lakkautettavaksi neuvostovastaisena sotilaallisena organisaationa. Suomi irtisanoutui rauhansopimuksen sotilaallisista rajoituksista jo 1990, eikö siis nyt 75 vuotta järjestön lakkauttamisen jälkeen olisi korkea aika perustaa tämä hieno järjestö uudelleen?

Ihanteellista olisi, että Lotta Svärd pyörittäisi palvelusta, johon kaikki naiset osallistuisivat vapaaehtoisesti. Palveluksen mahdollistaminen tarjoaisi myös sellaisille naisille mahdollisuuden auttaa maanpuolustuksessa, jotka eivät asepalvelukseen pysty tai halua osallistua. Miesten tehtävä on sotia rintamalla; surmata ja uhrautua isänmaansa puolesta. Heidän fyysisistä ominaisuuksista johtuen kannattaa heidän tehdä se. Urheilulajeissa on fyysisten ja henkisten ominaisuuksien takia miesten ja naisten sarjat. Miesten sarjassa painetaan paljon kovempaa. Sodassa ei kuitenkaan ole naisten sarjaa, siellä mennään miesten ehdoilla.

Kun verenvuodatusvaihe on ohi ja jälleenrakennus alkaa, ovat naiset siinä elintärkeitä. Vain he voivat synnyttää seuraavan sukupolven, ei kukaan muu. Siksikin naisia ja heidän osuutta populaatiossa pitää varjella kaikin keinoin.

Naiset ovat kansakunnan yksi arvokkaimmista resursseista, jonka selviytyminen on elintärkeää. Naiset ovat ne, jotka pyörittävät yhteiskuntaa sodan aikana, synnyttävät ja kasvattavat lapset. Lottapalvelus tarjoaisi myös eväitä naiselle koko loppuelämään, sekä puolustusvoimille tuen, turvan ja korvaamattoman avun sodan aikana.